Tudásbázis
Fogyasztóvédelem 04. állomás: Elektromos és elektronikus cikkek

A műszaki termékek biztonságos használata

 

A hálózati csatlakozás lehetséges módjai

 

Hazánkban a villamos készülékek legnagyobb részét egyfázisú 230V/50Hz hálózati feszültségről működtetjük, de használatosak még 6, 12, 24 V-os elemmel, újratölthető akkumulátorról vagy hálózatról leválasztott, maximum 42V törpefeszültségről táplált készülékek is (ld. még lejjebb).

A hálózati csatlakozás – a tartósan helyhez kötött készülékek kivételével - a következő csatlakozási módok valamelyikével történhet:

 1. csatlakozódugóval felszerelt hálózati csatlakozóvezetékkel,
 2. készülékcsatlakozó dugóval,
 3. csatlakozóaljzatba beillesztendő csatlakozócsapokkal.

Az első a legáltalánosabban elterjedt kivitel, de figyeljünk arra, hogy a hálózati vezeték

 • elég hosszú legyen a csatlakozási lehetőségekhez,
 • ne csavarodjon meg, ne kerüljön a készülék alá.
 • A gyári kivitelt ne bontsuk meg (ne vágjuk el, ne toldjuk meg – az érvezetékek mechanikai- és villamoskötését, valamint szigetelését nem lehet megbízható módon házilag kialakítani).
 • Ha a gyártó nem tiltja és elengedhetetlenül szükséges a vezeték hosszabbítása, úgy hosszabbító alkalmazása ajánlott, de fontos figyelni annak terhelhetőségére.
 • Ha szükséges a vezeték cseréje, azt csak szakemberrel (szerviz) végeztessük.

A második a készülékcsatlakozóval ellátott készülékek esetében (pl.: vízforraló, párologtató)

 • csak a saját, gyártó által adott készülékcsatlakozót használjuk,
 • a készülékcsatlakozó pár legyen megfelelően összekapcsolva, mert a rossz, laza érintkezés miatt fellépő átmeneti ellenállás túlmelegedést okoz és hosszas működtetés következtében összeéghet a készülékcsatlakozó páros.

A harmadik a csatlakozóaljzatba beillesztendő csatlakozókapcsokat (pl. töltők, rovarriasztók) teljesen fixen rögzítsük az aljzatba, mert ebben az esetben is a készülékcsatlakozónál említett túlmelegedés kockázata fennállhat.

 

A villamos készülékeket a használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használjuk, és karbantartásukat is úgy végezzük. Ha a készülék meghibásodik, hívjunk szakembert (szervizt).

 

CE szabvány

 

Fogyasztóvédelmi alapjog a fogyasztók életének, biztonságának és egészségének védelme, tehát csak olyan termék forgalmazható, amelyik ezeknek a feltételeknek eleget tesz. Az Európai Unió egyik alapelve az egységes piac, az áruk és szolgáltatások szabad áramlása. Ezt olyan szabályozással biztosítják, amelyben a forgalmazónak tudnia kell a követelményeket. Ezeket a követelményeket az úgynevezett direktívák (előírások, útmutatások) tartalmazzák. A különböző jogszabályok egyértelműen meghatározzák, hogy a termékek milyen követelmények teljesítésével felelnek meg ezeknek az előírásoknak.

Az Európai Unióban már alkalmazott és Magyarországon is bevezetett kisfeszültségű cikkekre és gépekre vonatkozó előírások (direktívák) alapján a honosított harmonizált szabványok szolgálnak alapul. Az általános biztonsági követelményeket az alapszabvány fogalmazza meg, ezekre épülnek a termékszabványok és a termékre vonatkozó specifikus előírások.

Az EU jogharmonizáció következményeként bár megszűnt az előzetes termék bevizsgáltatási kötelezettség, a biztonság továbbra is a legfontosabb követelmény. Ennek értelmében a termékek sem az egészségre (testi épségre, életre), sem a környezetükre nem jelenthetnek veszélyt. Mivel azonban az elektromos árammal működő termékek garmadájával tesszük életünket, mind az otthoni, mind az iskolai/munkahelyi környezetünkben komfortosabbá és praktikusabbá, fontos megismerkednünk ezek biztonságos használatával, a velük és használatukkal kapcsolatos szabályokkal és direktívákkal.

Elektronikai eszközeink megvásárlásakor az egyik legfontosabb arra figyelnünk, hogy a termék megfelel-e az európai vagy a magyar szabványoknak. A termék megfelelőségének európai jelzése CE, ami a Conformité Européenne / European Conformity / Európai Megfelelőség rövidítése. Ezzel a jelöléssel a gyártó teljes felelősséget vállal, hogy a termék megfelel az európai jogszabályokban előírt minőségi követelményeknek, ami azt jelenti, hogy úgy lett kialakítva a termék, hogy szakszerű használat mellett a felhasználót nem veszélyezteti. Összesen több mint húsz termékkategóriára kell alkalmazni a CE jelölést (pl. háztartási gépek, elektronikai cikkek, játékok). Meg kell jegyezni azonban azt is, hogy a CE jelölés automatikusan nem azt jelenti, hogy a terméket Európában gyártották, de megnyugtathatja a vásárlót, hogy ellenőrzött árut kaphat.


A kép forrása: www.ofe.hu

 

Érintésvédelem

 

Az elektronikai eszközeink biztonságos használatához elengedhetetlen, hogy ismerjük a megvásárolt gépünk milyen csatlakozóval rendelkezik. A termék csomagolásán legtöbbször csak egy szimbólum jelöli a csatlakozó fajtáját. Ha ezeket a jelöléseket ismerjük, akkor már a termék kicsomagolása előtt biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő biztonsággal rendelkezik-e a kiválasztott elektromos készülékünk. Alapvetően három érintésvédelmi osztályba szokták sorolni a magyar háztartásokban leggyakrabban előforduló csatlakozókat.

  I.  érintésvédelmi osztály (földelt)

A képen a magyar háztartásokban legelterjedtebb hárompólusú, védővezetős (közismert nevén földelt) csatlakozópár látható, ami 16 amperig terhelhető.

 

II. érintésvédelmi osztály (kettős szigetelés)

 
 

A második osztályba tartozó csatlakozók kettős szigeteltek vagy megerősített szigetelésűek. Jellemzően tv, dvd, hifi készülékeknél használják őket. A kettős szigetelés jelét (ld. fent) minden esetben fel kell tüntetni a terméken.

 

III. érintésvédelmi osztály (törpefeszültség)

A fent látható szimbólummal jelölt eszközök törpefeszültséggel (<42 V) működnek, ezért transzformátoron, adapteren keresztül csatlakoznak a hálózathoz.

Képek és szimbólumok forrása: http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-magyarorszagon

 

Kockázatok

 

Mivel az elektronikai cikkeknél különösen igaz, hogy könnyebb megelőzni a bajt, mint orvosolni azt, hangsúlyozottan legyünk tudatában annak, hogy a villamossági cikkek használata mindig kockázattal jár. Használatukkor a következő veszélyforrásokkal szembesülhetünk:

 • „fizikai sérülés vagy más olyan hatás, mely a feszültség alatti részek közvetett vagy közvetlen érintéséből adódhat,
 • túlmelegedés vagy veszélyes sugárzás okozta sérülések,
 • nem villamos eredetű hatásoktól eredő (pl. gőz, forró víz) veszély,
 • a szigetelőanyagok időelőtti állapot romlásából adódó veszély.” (Forrás: www.nfh.hu)

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) és a megyei felügyelőségek nagy súlyt helyeznek a hatékony piacfelügyeleti ellenőrzésekre, hogy kiszűrjék a veszélygyanús termékeket a különböző országokból származó, különféle minőségű termékek hatalmas választékából.

A felügyelőségek ellenőrzik a termékek forgalmazáshoz szükséges dokumentációkat és gyanú esetén további vizsgálatokra beküldik az FVF laboratóriumába, a legtöbb teszthez ugyanis olyan műszerekre és vizsgáló berendezésekre van szükség, amelyeket csak laboratóriumi körülmények között lehet használni (Mechanikai és Villamos Laboratórium, itt mérnök szakemberek végzik el a villamos biztonsági vizsgálatokat). A helyszínen azonban, az ellenőrzések alkalmával is már fel lehet figyelni olyan jellemzőkre, amelyek további kivizsgálásra adhatnak okot, vagy amelyek nyilvánvaló nem megfelelőségre utalnak. Ilyenek lehetnek a következők:

 • a csatlakozódugó csapjain (fehér minta) a szigetelőgallér hiányzik, mely érintésvédelmi szempontból szükséges,
 • elfogadott, jóváhagyó jelöléseket nem tüntettek fel, vagy használatuk jogosulatlan (pl. CE jelölés),
 • a műszaki adatok és jelölések hiányosak (pl. érintésvédelmi osztály besorolás),
 • a névleges feszültség 220 V,
 • készülék konstrukciója és burkolatának kialakítása nem megfelelőségre utal,
 • szükséges védelmek hiányoznak,
 • a hálózati csatlakozóvezeték fajtája, keresztmetszete nem a készülék teljesítményének és funkciójának megfelelő,
 • a hálózati csatlakozóvezeték készülékbe csatlakoztatása nem kellően rögzített,
 • a kapcsolón a ki/be kapcsolás helyzete nem jelölt,
 • a feszültség alatti részek hozzáférhetők, ha a kézzel eltávolítható részeket levettük (pl fedőlap, rácsszerkezet)
 • a mechanikus veszélyek elleni védőszerkezet hiányát tapasztaljuk, pl.éles szélek tapinthatók,
 • az útmutatóban felsorolt tartozékok nincsenek meg.

És hogy miért soroltuk fel ilyen részletesen ezeket a szempontokat? Azért, mert mint "fogyasztók", ezeket a tulajdonságokat mi magunk is megnézhetjük a vásárlás során!

 

További hasznos tanácsok az elektromos árucikkek vásárlásához

 

 • Termék kiválasztása: csak szaküzletben vásároljunk.  A nem szaküzletekben árusítók igyekeznek olyan márkaneveket kitalálni, amelyek hangzása, betűtípusa nagyon hasonlít a nagy világcégek márkaneveire. Ha valaki nincs pontosan tisztában az igazi márkanév írásmódjával, akkor bizony könnyen csalók áldozatává válhat.
 • Vásárlás után: bármilyen gondosan is terveztük meg, ez még nem garancia a teljes sikerre. Számos meglepetés érheti az embert, ha házhoz szállítás után nem nézi meg, hogy az árucikk milyen állapotban érkezett haza.
 • Használati útmutató betartása: bármennyire is macerásnak tűnik, a termékhez adott magyar nyelvű használati útmutatót mindig gondosan el kell olvasni. Meg kell győződni arról, hogy az esetleges tartozék mindegyike rendelkezésre áll-e. A használati útmutatóban számos fontos információ található, (betartandó biztonsági tudnivalók, tisztíthatóság, ápolás, karbantartás) amely segítségével biztosítható az optimális működés. Az útmutatóban leírtak szerint pedig üzembe lehet helyezni a készüléket.

 

A 2000-es években többször problémát okoztak a nem szaküzletben vásárolt elektromos termékek, például a karácsonyfa izzók.

A karácsonyfa izzósor egy olyan elektromos berendezés, ami majdnem minden magyar család otthonában megtalálható, mégis rendkívüli veszélyeket rejt magában. Az utóbbi években megszaporodtak a karácsonyfatüzek, aminek elsődleges forrása a silány minőségű, ellenőrizetlen helyről vásárolt karácsonyi fényfüzér. Az alábbiakban hasznos tanácsok olvashatók, hogyan vásároljunk tudatosan megfelelő minőségű világító berendezéseket.

 • Lehetőleg mindig ellenőrzött helyről, boltból és nagyáruházból vásároljunk karácsonyi fényfüzért. A rossz minőségű termékek szinte minden esetben utcai vagy piaci árusoktól származnak.
 • Az áruházban vásárolt izzósorokra ugyanúgy vonatkozik a két éves garancia, mint a többi termékre. A fényfüzéren szerepelni kell a CE jelölésnek, valamint a gyártó vagy a forgalmazó nevének, és kötelező magyar nyelvű tájékoztatót is mellékelni hozzá.
 • Körültekintően ellenőrizzük a vezeték keresztmetszetét is, mert a leggyakoribb oka a tűzeseteknek a vezeték keskeny keresztmetszete. Ugyancsak ellenőrizzük, hogy megfelelően szigetelt csatlakozódugó tartozik-e a fényfüzérhez.
 • Oda kell figyelnünk arra is, hogy hol szeretnénk elhelyezni az izzósorunkat, mert ha kültéren használunk olyan terméket, amit beltéri használatra terveztek, akkor könnyen zárlatos lehet a fényfüzérünk.

 

Ha megtörtént a baj

 

A nem megfelelő minőségű elektromos berendezéseink nem csak zárlatot és lakástüzet okozhatnak. A sérült elektromos vezetékekkel vagy a lötyögő alkatrészekkel történő érintkezés áramütést is eredményezhet, melynek következménye súlyos személyi sérülés lehet. Ha ilyet tapasztal, akkor a következőképpen járjon el!

 • A saját testi épségét szem előtt tartva kapcsolja ki az áramot! Ha ez nem lehetséges, akkor egy nem vezető tárggyal (fa, műanyag) lökje ki a sérültet az áramkörből! Figyelem: 1000 V-ot meghaladó feszültségű áram esetén csak a feszültségmentesítés az egyedül biztonságos eljárás!
 • Biztonságba került, eszméleténél lévő sérültnél keressen áramütésre utaló sebeket! Fertőtlenítse, hűtse azokat és szükség esetén hívjon mentőt!
 • Eszméletlenség esetén vizsgálja meg a légzést! Ennek hiányában a mentők megérkezéséig kezdje meg az újraélesztést, mert az oxigénhiányos állapotban a sejtek véglegesen elpusztulnak!

 

Mit tegyünk, ha a terméket veszélyesnek tartjuk?

 

Először is ne használd tovább a terméket, amíg nem nyer megállapítást, hogy gyanúd alaptalan volt. Ha a gyanúd beigazolódik bejelentést tehetsz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál. A hatóság vizsgálattal ellenőrzi, hogy a termék veszélyes-e. 

Másodszor vidd vissza a vásárlás helyére, ahol kérheted a kártalanítást. 

 

Az elektronikai termékek gazdaságos használata

 

Energiatakarékossági jelölések az elektromos berendezéseknél

 

Az Európai Unió célja, hogy a háztartások minél kevesebb energiát használjanak fel, ezért az összes háztartási és szórakoztató elektronikai berendezésen fel kell tüntetni a gyártóknak, hogy mennyi energiát használ fel, és milyen energiaosztályba tartozik a termék. Az energiahatékonyságot jelző címkén általában „A” (vagy A+, A++, A+++) jelöli a leghatékonyabb, míg „G” a legkevésbé hatékony és takarékos eszközöket. Segítségünkre lehet vásárláskor a címke színskálája is. A sötétzöld szín a legtakarékosabb, a vörös pedig a legtöbb energiát felhasználó elektronikai eszközt jelöli.


A kép forrása: http://www.delmagyar.hu/sporolas/energiacimke_figyeljunk_ha_uj_haztartasi_gepet_vasarolunk/2316140/

 

A képen sorrendben egy televízió, egy mosógép és egy hűtőgép energiacímkéje látható. Mindhárom terméknél központi helyen szerepel az éves villamos áramfogyasztás (kWh/annum). A mosógépnél az energiaosztályba sorolás mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy éves szinten hány liter vizet használ fel (L/annum) a gép. További érdekes adatok lehetnek, hogy hány kilogramm ruha fér bele a mosógépünkbe, mekkora a hűtő térfogata (literben kifejezve), a tv képátmérője (cm; inch) vagy a gépeink zajszintje (dB).

 

Elektromomágneses terek, elektroszmog

 

Elektromágneses terek, elektromágneses sugárzások

 

A Földet a kezdetek óta körülveszik elektromos terek, mágneses terek, és elektromágneses (EM) sugárzások. A természetes eredetű elektromágneses terek és sugárzások (amelyeket extrém alacsony frekvenciájú – ELF – sugárzásoknak is nevezünk) közé tartozik a kozmikus sugárzás, a Föld mágneses tere (geomágneses tér), a légköri elektromos terek, a villámok mágneses terei, és a csillagokról érkező nagyfrekvenciás sugárzások. A földkérgi eredetű sugárzás a talajban, kőzetekben előforduló természetes radioaktív elemekből származik, mint amilyen például az urán (238U), a tórium (232Th) és a kálium (40K) radioaktív izotópok, továbbá az urán és a tórium bomlási sorában előforduló elemek. Ezekből több-kevesebb az építőanyagokban is megtalálható, amiből származik az épületeken belüli sugárzás nagy része (gamma-sugárzás), ennek mértékét azonban hatóságilag szabályozzák. A gamma-sugárzáson kívül az építőanyagok radon (222Rn) sugárzására is ügyelni kell, amely eredendően a jól körülhatárolt légterekben tud feldúsulni, mint amilyenek a bányák, a barlangok, a lakások és a házak; és az urán (238U) bomlási sorába tartozik, anyaeleme (az az elem, amelyikből közvetlenül származik) a rádium (226 Ra).

Az elektromosság felfedezése óta a lakó- és munkakörnyezetünkbe bekerülő egyre több villamos berendezés ehhez nagymértékben hozzájárul, további, a természetes háttérszintet ráadásul sokszorosan meghaladó elektromos és mágneses teret keltve maguk körül.

A sugárzásoknak alapvetően 2 nagy csoportját különböztetjük meg, az egyik az ionizáló sugárzások csoportja, a másik a nem-ionizáló sugárzásoké. A két csoport között az a különbség, hogy az ionizáló sugárzások a molekulák kémiai kötéseit hasítják, és ionokat (elektromos töltéssel rendelkező részeket) hoznak létre, míg a másik csoportba tartozó sugárzások ilyen hatásokat nem tudnak kiváltani, mivel kisebb az energiájuk.

Az ionizáló sugárzásokhoz tartozik a radioaktív és a röntgensugárzás, valamint a kozmikus sugárzás is, ez a 3 PHz-nél (3*1015 Hz, P: peta) nagyobb frekvenciájú, 100 nm-nél kisebb hullámhosszú sugárzások csoportja.

A háztartási elektromos készülékek sugárzása kisebb energiájú, és nem ionizál. A nem-ionizáló sugárzások frekvenciatartománya 0-300 PHz között van, hullámhosszuk 100 nm és a végtelen között. Idesoroljuk a rádió- és mikrohullámokat, és az alacsony frekvenciájú elektromágneses tereket, mint amilyeneket például a mobiltelefonok, a laptopok, a televíziókészülékek és a mikrohullámú sütők keltenek. Ezeknél leginkább fűtőhatást lehet észlelni, de ennek mértéke a háztartásban alkalmazott készülékeknél nem jelentős.

Földünk lakosságot folytonosan természetes és mesterséges eredetű sugárzás éri. A természetes eredetű sugárzás két forrása az űr és a földkéreg. A természetes sugárterhelésünk legnagyobb része , körülbelül  66%-a a felszíni kőzetekben, talajokban és az építőanyagokban bizonyos koncentrációban jelen lévő urán bomlásakor felszabaduló radon gáz és egyéb légnemű radioaktív anyagokból ered.   Hazánk lakosságának természetes sugárterhelése 20 %-kal nagyobb, mint a Föld népességének átlaga a zárt, mesterséges lakóépítmények miatt.  Egy személy természetes forrásokból származó éves sugárterhelése körülbelül 2,5-3x akkora, mint amekkora terhelés érhet valakit mesterséges forrásokból (orvosi) eredő sugárterhelés esetén. 

A nagyfeszültségű elektromos távvezetékek közelében élő fáknak a termése csökkent, állatokra gyakorolt hatását még nem tudták igazolni, de a pár száz méterre élő családokban kis mértékben megemelkedett a gyermekkori leukémia kialakulásának valószínűsége. Transzformátorokat tartalmazó épületekben, közvetlenül a telepített transzformátor feletti helyiségben magasabb sugárzási értékeket mértek a lakóházakban megengedettnél, ezért sem lakásnak, sem irodának nem ajánlott ezeket a helyiségeket igénybe venni.

Bár a hatásmechanizmus a háztartási elektronikus cikkeknél még nem ismert, az IARC 2011. májusi jelentése alapján a mobiltelefonok 2B besorolást kaptak, ami a lehetséges daganatkeltő hatást jelöli, egyes vizsgálatok agyban kialakult daganatok (úgynevezett glioma) megnövekedett előfordulását találták a mobiltelefonokat sokat (legalább napi fél órát) használók körében.

A képen sorrendben egy televízió, egy mosógép és egy hűtőgép energiacímkéje látható. Mindhárom terméknél központi helyen szerepel az éves villamos áramfogyasztás (kWh/annum). A mosógépnél az energiaosztályba sorolás mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy éves szinten hány liter vizet használ fel (L/annum) a gép. További érdekes adatok lehetnek, hogy hány kilogramm ruha fér bele a mosógépünkbe, mekkora a hűtő térfogata (literben kifejezve), a tv képátmérője (cm; inch) vagy a gépeink zajszintje (dB).

 

Elektroszmog, egészségügyi hatások, elektroszmog a háztartásban

 

Elektroszmognak nevezzük az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzást. Ezt a fogalmat főleg azok használják, akik szerint ezek a sugárzások károsítják az egészséget. Bár az egészségkárosító hatás az esetek többségében vitatott, nem bizonyított vagy nem bizonyítható, egyes sugárzásokat a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) klasszifikációs rendszerében már megtalálhatunk (ld. a táblázatot). Tény mindenesetre, hogy a mesterséges elektromágneses terek és sugárzások napjainkra jelentős „környezetszennyezőkként” léptek elő a fejlett országokban.

IARC klasszifikáció: Az egyes kategóriákra példák és a sugárzások besorolása:

 

Ha azt szeretnénk megvizsgálni, hogy az elektromos készülékek működése következtében milyen káros behatások érhetnek minket, akkor a következő szempontokkal érdemes megismerkednünk:

A kisfrekvenciás sugárzások (0-30 kHz) (forrásai: háztartási fogyasztók, háztartási gépek, irodai eszközök, kábeleik, távvezetékek, liftek, stb.) körül, a bennük lévő váltakozó feszültség hatására villamos tér keletkezik. Ha feszültség alatt állnak, ez minden esetben mérhető, még akkor is, ha nem kapcsoljuk be a fogyasztót. A villamos térerősség mértékegysége V/m. Ez könnyen árnyékolható és a távolság második hatványával csökken. Ajánlott értéke lakótérben kevesebb, mint 1 V/m.

Ha áram alá helyezzük ezeket a készülékeket, akkor körülöttük mágneses tér is kialakul, amelynek nagysága függ az áram nagyságától, és az oda- és visszavezető kábelek távolságától és geometriai helyzetétől is. Mértékegysége A/m, 1 A/m mágneses térerősség megfelel 1,26 nT (nanoTesla, nano=10-9) mágneses indukciónak. A mágneses tér azonban nehezen árnyékolható. Kivédésére azt a tulajdonságát használják, hogy hatása a távolsággal köbösen csökken. Ajánlott értéke lakótérben kisebb, mint 20 nT.

A nagyfrekvenciás sugárforrások körül, mint amilyenek a háztartáson belül a mobiltelefonok, a zsinór nélküli, hordozható otthoni telefonok (DECT: Digital Enhanced Cordless Telecommunications), a telefonok bázisállomásai, a mikrohullámúsütők és a monitorok (továbbá a rádió- és televízióadók, és a radarállomások), sugárzás mérhető. Ezt a felületegységen áthaladó teljesítmény sűrűséggel mérjük, mértékegysége μW/cm2. Hazai egészségügyi határértéke 10 μW/cm(0,1 μW/m2).

A villamos és mágneses terek erőssége kis mértékben a beépítés sűrűségétől függ, a szomszédok villamos hálózata és eszközei miatt, amelyek befolyásolják a villamos terek maximum értékét, nagyobb mértékben azonban a lakás saját villamos hálózatának kiépítettségétől függ. A magas frekvenciás sugárzás teljesítménysűrűsége sűrűn lakott területen nagyobb értékeket mutat.

Egyes háztartási készülékek keltette mágneses indukció értékeit mutatja be a következő táblázat:

 

A már említett daganatkeltő hatásnál ugyan kevésbé súlyos, hosszú távon azonban problémát jelentő hatásokkal is kell számolnunk, mint például a melatoninszint csökkenése, ami alvászavarokhoz vezethet, a hemoglobinszint csökkenése vagy a vér-agy gát védelmi hatása. Utóbbi kettő a termikus (hőképző) hatásnak tulajdonítható. Másfelől ezt a hatást már terápiás céllal is használják, fizioterápiákban. Sok beszámoló említi fejfájás, a koncentráció csökkenésének, szemzsibbadás, szemfájdalom, szem- és általános fáradékonyság/fáradtság kialakulását is.

 

Mit tehetünk?

 

Alvás közben egy-két méteres körzetünkben ne legyen elektromos eszköz, hosszabbítók, és a messzebb levőket is áramtalanítsuk - így spórolunk is. Szintén mindkét megfontolásból érdemes kikapcsolni és teljesen áramtalanítani a készülékeket éjszakára – televízió, rádió, DVD lejátszó, stb. A hálószobában ne tartsunk WiFi routert, és lehetőleg még a mobiltelefonunkat se – se az otthoni hordozható készüléket. Egyes ajánlások szerint az ágyat is érdemes a faltól elhúzni a falban futó vezetékektől való nagyobb távolságtartás érdekében. A mobiltelefonunkat ne hordjuk a testünk közvetlen közelében, és lehetőleg keveset használjuk. Kisgyerekeknek ne hagyjuk, hogy játszanak vele!

 


 

Felhasznált háttéranyag:

 

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_gyik#4

http://ec.europa.eu/news/business/100419_hu.htm

http://www.ofe.hu/inet/ofe/hu/menu/infokampany/termekbiztonsag.html

http://ce-jeloles.hu/

http://www.emergia.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=108

http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6541

http://www.wikitech.hu/www/2012/03/27/uj-energiacimkek-a-televiziokon-is/

http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-magyarorszagon

http://www.delmagyar.hu/sporolas/energiacimke_figyeljunk_ha_uj_haztartasi_ gepet_vasarolunk/2316140/

http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/letoltheto/egyebek/jelesnapok/bizt_ kar/hirek_111207_2.html

http://www.fogyasztok.hu/cikk/20081216/fogyasztovedelem_muanyag _karacsonyfa_es_karacsonyi_fenyfuzer_izzo_minoseg_ar_es_korkep

http://www.elsosegely.hu/cikk.52.aramutes

 

Vizi Gergely Norbert, Szendrő Péter, Szász András: Elektromágneses-tér kibocsátás különböző környezetben, Mezőgazdasági Technika, 2013. szeptember, 5-7.

Forrás: http://technika.gmgi.hu/uploads/termek_358/elektromagnesester_kibocsatas_kulonbozo_kornyezetben_13_09.pdf

Dr. Thuróczy Gergely, Dr. Szabó Judit, Dr. Bakos József: Hálózati frekvenciájó elektromágneses terek környezetünkben. Possum Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 2004.

Letölthető elektronikus változat: http://osski50.atw.hu/elektromosterek_index.html


Fogalomtár :

A-G energiaosztály
A készülék energiatakarékosságát jelölő rövidítés.

CE jelölés

A CE jelöléssel ellátott termékek megfelelnek az uniós szabályoknak, mozoghatnak az európai piacon.


dB (decibel)
Az energiacímkén szereplő rövidítés; a gépek zajszintjét jelöli.

Energiacímke
A háztartási gépeken kötelezően szereplő címke, ami megmutatja, hogy mennyire energiatakarékos a készülék.

Érintésvédelem
Áramütés megelőzésére szolgáló műszaki intézkedések összessége, hogy a meghibásodott, feszültség alá kerülő vezetők érintéséből származó baleseteket elkerüljük.

kWh/annum
A gép éves villamos áram fogyasztását jelölő rövidítés.

L/annum
A készülék éves vízfogyasztását jelölő rövidítés.