Tudásbázis
Fogyasztóvédelem 03. állomás: Kémiai biztonság (háztartási vegyszerek), biztonsági S és kockázati R mondatok, GHS jelképek, EK veszély jelképek

A vegyszerek fogalma

 

Tudod-e, hogy mi a vegyszer?

A legtöbb ember képzeletében  a vegyszer a méregnek valamiféle szinonimája, a kémia szemszögéből nézve viszont minden anyag vegyszer! Olyan vegyi hatású, gyakorlati alkalmazású anyagok, melyeket minden nap használsz, előfordul az élelmiszerekben, kozmetikumokban, tisztítószerekben, stb.

 

A vegyszerek tárolásakor van néhány szabály, melyeket fontos betartanod:

 • Mindig olvasd el a csomagoláson feltüntetett leírást!
 • Biztonságos helyen tárold!
 • Vegyszert mindig az eredeti csomagolásban tárold!
 • Lejárt vegyszert ne tarts otthon!
 • Ne dobj vegyszert a háztartási hulladékok közé!
 • Vegyszer csomagolásának bemutatása példákon keresztül.
 • Vegyszer címkéjén mindig legyenek feltüntetve a magyar nyelvű utasítások, biztonsági előírások.
 • Hivatalos forgalmazótól vásárolj! (pl.: gyógyszert patikából)
 • Mindig olvasd el a termék használati utasítását és tartsd be a rajta lévő biztonsági előírást!
 • Annyi vegyszert vegyél, amennyi szükséges!
 • A feleslegessé vált veszélyes kémiai termékeket nem szabad a kommunális hulladékgyűjtőkbe dobni!


 

Vegyszerek fajtái, csoportosítás

 

Hogyan csoportosíthatók a vegyszerek? 

A vegyszereket csoportosíthatjuk a felhasználásuk helye szerint. A háztartási vegyszerek közé soroljuk a tisztító vegyszereket és a kozmetikumokat (pl. mosogatószer, tusfürdő).

 

Vannak mezőgazdasági vegyszerek, mint például a műtrágyák, vagy a növényvédő szerek, permetlevek. A legnagyobb mennyiségben előfordulók az ipari vegyszerek.

 

Az élőlényekre való veszélyesség szerint is több csoportot hozhatunk létre. A rendkívül ellenálló vegyszerek nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le, ezáltal felhalmozódnak az állatok és az emberek szervezetében. A hormonháztartást felborító kemikáliák beavatkoznak az állatok, növények és az emberek hormonális működésébe, és a karcinogének, az olyan vegyszerek, amelyek daganatos megbetegedést, szaporítószervi elváltozásokat okoznak, valamint károsítják a DNS-t.

  

Mindennapjaink vegyszerei

 

Nap, mint nap te milyen vegyszereket használsz? Nézz körül otthon, vizsgálj meg legalább egyet a felsoroltak közül! Milyen vegyületeket tartalmaz? Nézz utána, milyen hatása van az élő szervezetre? Segítségül néhány háztartási vegyszer: sampon, mosogatószer, gyógyszerek, fertőtlenítők, sütőpor, permetezőszer, fagyálló, festékek, stb.

 

Az interneten újságokban számos információt találunk meghökkentő dolgokról, különböző vegyszerekkel kapcsolatos cikkekben, hírekben, olvashatunk mérgezésekről, vegyi katasztrófákról. Gyűjts néhányat te is! Például:

 

„A minket körülvevő világban jelenleg már több mint 100 000 féle vegyszer létezik. A vegyszerek össztermelése az egész világon az 1930-as évi 1 millió tonnás értékről indulva napjainkra elérte az évi 400 milló tonnát. A mai vegyszerek több mint 80 százalékánál nincsenek megfelelő ismereteink ahhoz, hogy ezeknek az egészségünkre és a környezetünkre gyakorolt hatásait pontosan ismerjük.” (www.antalvali.com)

 

„Mérgezés következtében szerte a világon naponta 125 gyermek hal meg.” (www.kti.hu)

 

Óvakodj a mérgektől, sok, naponta használt anyag lehet mérgező, még akkor is ha nem tűnik veszélyesnek! A méreg olyan szer, mely betegséget, akár halált is okozhat, ha lenyeljük, belélegezzük, bőrünkre kerül, vagy szemünkbe fröccsen. A mérgek megtéveszthetnek minket, hiszen mindenhol fellelhetők, a konyhában, a kamrában, a parkban. Sokféle formában és méretben bukkanhatnak fel, kellemes lehet az illatuk, vagy az ízük és lehetnek láthatatlanok is.

 

Elsősegélynyújtás során, mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatod, milyen káros anyaggal állsz szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése. Mentők: 104! Mérgezésre utalhat még tudatzavar, könny- és nyálfolyás, szájszárazság, hólyagok megjelenése a bőrön, feltűnően szűk, vagy tág pupilla, gyógyszer-, illetve keserűmandula szagú lehelet. Az émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, láz, fejfájás ételmérgezésre hívhatják fel a figyelmet.

  

Mit tehetsz a segítség megérkezéséig?

 

Ételmérgezéskor ne hánytasd a beteget! Ne érintkezz a veszélyes anyaggal! Tilos a hánytatás akkor, ha marószerrel (hypo, kénsav, sósav, stb.), mosószerrel, benzinnel, benzollal, petróleummal történt a mérgezés, hiszen az visszafelé áramolva is súlyosan roncsolja a nyelőcsövet. Ha eszméletlen a beteg, fektesd az oldalára, hogy az esetleges hányadék a szájon keresztül ki tudjon folyni, megelőzve ezzel a fulladást. Továbbá rendszeresen ellenőrizd, lélegzik-e, van-e pulzusa?

 

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin, stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat. Ha a beteg mozgásképtelen, el kell távolítani a veszélyes helyről, lehetőleg friss levegőre. Gázmérgezés esetén azonban ugyanolyan fontos a saját magad védelme is, mint az áldozat kimentése. Az újraélesztést se kezd el a mérgezés helyszínén, mert ezzel a betegen sem segítesz, és saját magadat is veszélybe sodrod. Gázzal telt helyiségben semmiképpen se vegyél levegőt! Ebben az esetben a mentőket és a tűzoltókat is értesítsd.

 

Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés, mely például hypo és vízkőoldó összeöntésekor képződik, és belélegezve életveszélyes tüdővizenyőt okozhat. A súlyosság a belélegzett gáz mennyiségétől függ, mely nagy koncentráció esetén perceken belül fulladásos halált okoz. Ezért minden tisztítószer használati utasítását alaposan olvasd el, és ha van rá mód, takarítás közben csinálj kereszthuzatot. Ha minden elővigyázatosság ellenére furcsa, szúrós szagot érzel, vagy szédülés, hányinger jelentkezik, nehezen kapsz levegőt, azonnal menj friss levegőre.

 

Vegyszermarás nemcsak kémiai laboratóriumokban, hanem a háztartásokban is bekövetkezhet. Gondold csak végig, hány vegyszer van otthonodban!  Ha háztartási méreg, növényvédő szer, kifolyt elem kerül a szembe azt bő, folyó vízzel mosd le. Az érintett bőrterületet először száraz ruhával töröld le, majd öblítsd le alaposan vízzel! A száraz ruhával való törlés azért fontos, mert bizonyos vegyszerek - pl. kénsav - a vízzel exoterm, azaz hőtermelő reakcióba lépnek, amely további sérülést okozhat. Természetesen ha tisztában vagyunk az adott vegyszer tulajdonságaival, ez a lépés kimaradhat, és rögtön kezdhetjük a hideg vizes öblítést. A marási sebfelületek a nyílt sérülések közé tartoznak, így mindig indokolt a fertőtlenítés, megfelelő fertőtlenítő szerrel. Savmarásra lúgot, illetve fordítva, lúgmarásra savat önteni szigorúan tilos! Ez egy főzőpohárban tökéletesen működik, azonban bőrünkön súlyos további károsodást okozhat! Fedd le a sebet laza fedőkötéssel és hívd a mentőt (104)!

 

A kockázatra utaló R (risk) mondatok és a biztonságos használatra utaló S (safety) mondatok  a csomagolásokon található jelzések.  R a veszélyes anyagok, illetve a veszélyes készítmények kockázataira utalnak. Az S szám és mondat a veszélyes anyagok, illetve a veszélyes készítmények biztonságos használatára utalnak.

A GHS (Globálisan Harmonizált Rendszer) szerinti biztonsági piktogramok segítenek téged az eligazodásban. A következő veszélyekre hívják fel a figyelmet:

 

Az alábbi piktogramokkal is találkozhatsz:

 

 

Ezeket a piktogrammokat EK veszély jelképnek is nevezik, ahol az EK az Európai Közösséget jelenti.

  

Újrahasznosítás

 

Az újrahasznosítható termékjelek, környezetkímélő, környezetbarát termékjelek feltüntetése már egyre több terméken megjelenik. Keress néhány ilyen terméket!

A nemzeti vagy nemzetközi környezetbarát termékjeleket minősítő bizottságok ítélik oda egy adott kritériumrendszernek megfelelő termékeknek. A védjegyhasználat meghatározott időre szól. A kritériumok több területre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat, mint például a gyártás-használat- újrahasznosítás.

 


 

Felhasznált háttéranyag:

 

netes források:

www.wikipedia.hu

www.antalvali.com

http://kemiaibiztonsag.lap.hu/

http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/179/mergezesek

http://www.homokhatsagihulladek.hu/projekt/infokozpont/cegek/jelolesek.php

http://www.kti.hu/uploads/images/2009/Have_Fun.pdf

http://elsosegely.hu/cikk.268.a_veszelyt_jelzo_piktogramok

 

Kémia tankönyv, Mozaik Kiadó

oktató dvdk: Hülyeség kora, Tárgyaink története, Ideje észhez térni

saját tapasztalat, tudás


Fogalomtár :

Exoterm reakció
Hőtermelő reakció, mely során a rendszer belső energiája csökken, a környezet energiája nő.

Fosszilis tüzelőanyag
Lebomlott növényi és állati maradványokból keletkező szén, kőolaj, földgáz összefoglaló neve.

GHS szerinti biztonsági piktogramok
A veszélyt jelző piktogram egy konkrét veszély képi megjelenítése. Ennek megfelelően anyaga vagy keveréke osztályozása meghatározza azokat a veszélyt jelző piktogramokat, amelyeket fel kell tüntetni címkéjén.

Irritáló
Izgató hatású anyag, mely viszketést, kiütést eredményez.

Karcinogén
Rákos daganatot előidéző, rákkeltő anyag.

Kemikáliák
Vegyi termékek, vegyi anyagok.

Környezetszennyezés
Az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, valamely tevékenység vagy folyamat következményeként a környezetet alkotó egységek közül egy vagy akár több egység (víz, levegő, élővilág stb.) összetétele, működése megváltozik. (Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona A környezetvédelem fogalma, környezetvédelmi ismeretek jelentősége a gyakorlatban, http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/9_0504_tartalomelem_002_munkaanyag_091231.pdf)

Környezetvédelem
Az ember által okozott, vagy okozandó kár minimalizálását jelenti a természetes és mesterséges környezet, azaz az ember érdekében. (www.tankonyvtar.hu)

Oxidáló gázok
Olyan gáz vagy gázkeverék, amely a levegőnél nagyobb mértékben segíti elő más anyag égését.

R-mondatok
A veszélyes anyagok, illetve a veszélyes keverékek kockázataira utaló mondat, illetőleg e mondat sorszáma, az angol Risk (kockázat) szóból.

S-mondatok
Veszélyes anyagokkal kapcsolatos óvintézkedésekre utaló számok, az angol Safety (biztonság) rövidítéséből.

Tökéletlen égés
Olyan égési folyamat,amelynek termékei között éghető anyagok is vannak. (http://kemia-fizika.hupont.hu/2/fogalmak#ixzz3B0QnMYPm)

Toxikus
Élő szervezetre mérgező ártalmas anyag.

Újrahasznosítás
Emberi tevékenység által hulladékká vált anyagok újra nyersanyagokká való alakítása.

Vegyszer
Olyan kémiai vegyületek, melyeket két, vagy több elem atomjai vagy ionjai alkotnak meghatározott arányban.