Tudásbázis
Vállalkozás 10. állomás: Vállalkozás, mint tulajdon

A vállalkozások tulajdonosai, a tulajdon érvényesülése, képviselete, tulajdoni formák

 

 

Kedves Vállalkozójelölt!

 

Ha az eddigi fejezetekkel már megismerkedtél, mostanra már megtudtad, hogy mit jelent vállalkozást indítani, milyen formában teheted ezt meg és milyen feladatokkal kell szembenézned ebben a szerepben. Már tudod, hogy minden gazdasági tevékenység alapja a „nagybetűs” vagyon, melynek felhasználásával a vállalkozás összetett tevékenysége során értéket állít elő. Tekintélyes, szép hosszú mondat, de mit is jelent ez? Nos, ahhoz hogy bármit előállíts, hogy bármi újat teremts, előbb rendelkezned kell bizonyos dolgokkal, „javakkal”. Jelenthet ez gyártáshoz szükséges gépeket, ingatlanok sorát, vagy a saját tudásodat, ami nem kézzel fogható, a fejedben van, ahogy az ötleteid is. Így, ha vállalkozol, biztosan van valamid, van valamilyen vagyonod!

Honnan teremted elő ezt a vagyont? Ha nem magányos farkas vagy, „szövetségesekkel” dolgozol. A vállalkozásban részt vevő társaiddal együtt összeadjátok azt, amitek van. A társaság alapításakor a tagoknak vagyoni hozzájárulást kell teljesítenie, amely történhet pénzben vagy - nem pénzbeli hozzájárulásként - apporttal. Optimális esetben ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy végre elkezdődjön a nagy vállalkozói kaland.

A kaland azonban komoly feladatokkal és felelősséggel jár. A tagok, tulajdonosok szerepe vállalkozási formától és az alapító okiratban meghatározottaktól függ. Az irányító, közreműködő, döntéshozó, ellenőrző, termelő munkát, szolgáltatást végző szereptől a tevékenység nélküli „csendestárs” szerepig bármi megvalósulhat. Bármilyen szerepet játszhattok a vállalkozásotokban, a többi tulajdonos egyetértésével. De bárhogy is végzitek a feladatokat, a vállalkozásnak a tagok felé minden esetben rendszeres beszámolási kötelezettsége van!

 

Mennyit ér a vállalkozásotok? Mi ér többet, az én rendezvényszervező irodám, vagy a ti autószerelő műhelyetek, esetleg a szomszéd mezőgazdasági farmja? A válasz: az, amiért a piacon többet adnak, amelyet vagyonként többre értékelnek! A vagyon minden esetben több ember számára is értéket jelentő dolog, amely forgalomképes. A vállalkozások az értéküket vagyontárgyaik, birtokukban lévő szellemi értékeik, vagy működésük, jövőbeni működési potenciáljuk alapján képviselik. Nézzük most sorban a főbb vállalkozási formákat értékük alapján:

Az egyéni vállalkozás az egyéni vállalkozó tulajdonában lévő, a vállalkozás működéséhez tartozó vagyontárgyak és szellemi termékek összessége. Önmagában nem forgalomképes, csupán annak vagyontárgyai cserélhetnek gazdát. 

Üzletrész, részvény, részjegy

 

A társas vállalkozások (gazdasági társaságok) alaptőkéje az alapításkor összeadott vagyon összessége, amely a vállalkozás élete során változtatható. A tulajdonjog önmagában is értéket képvisel, de a tulajdonjog alapját jelentő üzletrész (vagy RT esetében a részvény névértéke) jelenlegi piaci értéke és alapításkori értéke jelentősen eltérhet egymástól! Képzeld el, hogy üzlettársaddal alapítasz egy céget 50-50%-os részesedéssel. Telnek-múlnak az évek, és vállalkozásotok „felfut”, országos vagy akár nemzetközi szinten ismertté válik, márkátokat mindenki ismeri, és szívesen veszik termékeiteket. Ha ekkor úgy döntesz, hogy kiszállsz, és eladod az üzletrészed, természetesen jól meg fogod kérni az árát! Biztos, hogy nem csak annyit kérsz majd a vevőtől, mint amennyit induláskor beletettél!

Kukkantsd meg ismétlésképp az összehasonlító táblázatot a Bt. Kft. és Rt. (Zrt., Nyrt.) vagyoni viszonyairól és az ehhez kapcsolódó felelősségekről, feladatokról!

 

1. táblázat - vállalkozási formák összehasonlítása 

Tőzsde

 

Ha azt halljuk: tőzsde, valami nagyon komoly, távoli, titokzatos és „hatalmas” dologra gondolunk. Pedig tőzsde nem csak a new york-i Wall streeten van! És nem csak a hollywoodi sikerfilmek történetei játszódnak a tőzsdéken, kőkemény, sármos, vérprofi és eleinte érzékelten tőzsdecápákkal, mint a Bor Mámor Provance című film esetében!

A tőzsde egy intézmény, amelynek tulajdonosai, szabályai, épülete, nyitvatartási ideje, házirendje, sőt büféje is van. A tőzsde nem más, mint nagyszabású, szervezett piac, ahol értékpapírokkal (pl. részvényekkel), nyersanyagokkal (pl. kőolaj) mezőgazdasági termékekkel (pl. kukorica) és devizákkal (pl. Euro, USA dollár) kereskednek anélkül, hogy az eladott illetve megvásárolt dolgok fizikailag, ott a helyszínen gazdát cserélnének. Leegyszerűsítve, a tőzsde egy nyilvános, központosított és szervezett piac. A magyarországi tőzsde - a Budapesti Értéktőzsde - jogi személy, önkormányzattal rendelkezik, nem nyereségorientált, de bevételeiből tartja fenn magát. Üzletet csak tőzsdeügynökön (alkusz) keresztül lehet kötni. A tőzsdei kereskedelemben részt vevő áruknak vagy értékpapíroknak nem kell jelen lenniük, mivel az egyes áruk helyettesíthetők, illetve egymással kicserélhetők. Az eladni és vásárolni szándékozók árelképzelései befutnak a tőzsdei üzletkötőkhöz (brókerek), akik ezeket megpróbálják a piacon érvényesíteni. Tőzsdén lehet adni-venni a részvényeket, amelyek a részvénytársaságok tulajdonjogát megtestesítő értékpapírok. Ha a Ti vállalkozásotok nyílt részvénytársaság, akkor a Budapesti Értéktőzsdén bárki részt vásárolhat részvényeiből. Ha érdekel bővebben is ez a téma, olvass tovább, és kicsit később találhatsz részeket a befektetési lehetőségekről, kockázatról, tőzsdei tényekről és tévhitekről! 

Vállakozás eladása, öröklése

 

Vállalkozást vagy annak egy részét adni-venni azonban nem csak a tőzsdén lehet. Ugyanúgy, ahogyan egy autót, házat, hajót, biciklit, laptopot, vagy megunt játékot, ha van rá vevő, bármikor el lehet adni. Ilyenkor ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bármilyen más dolog eladásakor. Vállalkozás egészének vagy vállalkozás egy részének eladása során az üzletrészt vagy részvényeket piaci áron, a kereskedelmi ügyletekre vonatkozó szabályok szerint adják el. Elővételi joggal rendelkezhetnek a tulajdonostársak, illetve dolgozók, vagy más személyek is korábbi szerződések alapján. Azt a jogot, amit akkor szerzünk, amikor megveszünk valamit, tulajdonjognak hívjuk. A tulajdonjog megszerzésével minden a tulajdonjoghoz kapcsolódó kötelezettség és a belőle származó haszon is gazdát cserél. Ha megveszel egy kölyökkutyát, akkor attól a pillanattól fogva, hogy kifizetted és megkaptad a kutyus kiskönyvét, Te felelsz érte. Neked kell beoltatni, vigyázni rá, hogy ne rágja szét a szomszéd virágait, ne kaparja ki a frissen vetett pázsitot, és a Te felelősséged, feladatod minden nap enni és inni adni neki, tisztán tartani, vigyázni rá. Ugyanez vonatkozik arra is, ha egy vállalkozást vagy annak egy részét veszed meg. Bár gazdagabb leszel ilyenkor, és a nyereségből is kiveheted a részed, sok feladat és felelősség is jár azzal, ha valakinek tulajdona van.

Vállalkozást örökölni is lehet. A vállalkozás tulajdonosának halála esetén a vállalkozás tulajdonjogát örökösei az öröklési szabályoknak megfelelően öröklik és a megörökölt tulajdonjoggal szabadon rendelkezhetnek, illetve az öröklés időpontjától kezdve a tulajdonjogból fakadó hasznokat élvezik, ugyanakkor automatikusan a kötelezettségeit is viselik. Egyéni vállalkozás csak öröklés útján cserélhet gazdát, de ebben azt esetben az örökösnek 30 napon belül egyéni vállalkozóként meg kell kezdeni a tevékenységet. 

A vállalkozás értékét meghatározó tényezők

 

Tegyük fel, hogy költözés miatt a jól menő, évek óta jól működő, stabil ügyfélkörrel rendelkező vállalkozásotok résztulajdonát el akarjátok adni. Az eladási szándékot a tulajdonostársaknak jelzitek, de ők nem tudják vagy nem akarják megvenni a vállalkozást, így meghirdetitek. Milyen árat kértek a vállalkozás résztulajdonáért cserébe? Mi alapján számoljátok ki, mennyit ér a tulajdonotok?

A vállalkozás pénzügyi működése és állapota a könyvelésen keresztül követhető nyomon. Ha szükséges, a könyvelő elkészíti a vállalkozás kézzel fogható vagyontárgyainak, készleteinek, berendezéseinek, ingatlanjainak és mindazoknak a dolgoknak a listáját, amelyek konkrét, igazolható (számlával) pénzben kifejezhető értékkel bírnak.

Materiális értékek, vagyontárgyak azok a tárgyi és befektetett eszközök, készletek, kézzel fogható, forgalomképes dolgok, amelyek konkrét pénzben kifejezhető értékkel bírnak és ez az érték a vállalkozás mérlegében szerepel. Pénzben kifejezhető, forgalomképes immateriális értékei is vannak egy vállalatnak, melyek azonban nem kézzel foghatók. Ilyenek a szabadalmak, licence-jogok, a vállalatban felhalmozott tudás (know how).

Egy vállalkozás értékeinek, forgalomképes javainak pillanatnyi állapotát az adott pillanatra érvényes elkészített mérleg mutatja meg. Saját vagyonát, értékeit mindenki felmérheti, és ha számba veszi, milyen dolgai vannak, és azok mekkora értékkel bírnak, akkor tisztába kerül a saját helyzetével. Ehhez első lépésben fel kell mérni azt, hogy mink van? Mit gondolsz, ha otthon, a szobádban fel kellene mérni és le kellene darabonként írni azt, hogy mid van, akkor hány darab tétel szerepelne azon a listán, a leltárodon? Biztosan több, mint most elsőre gondolod.

A leltár egy olyan jegyzékszerű kimutatás, amely a gazdálkodó eszközeit és forrásait egy adott fordulónapra vonatkozóan – mennyiségben és értékben is – tételesen felsorolja. A leltár a gazdálkodó mérlegét is alátámasztja. A leltár előállításának folyamata maga a leltározás, amely a leltározás tárgyától függően fizikai tevékenységekből (tételes megszámolás, mérés), illetve a bizonylatok egyeztetéséből áll.

Vannak olyan dolgok is az életünkben, amelyek értékkel bírnak, azonban nem lehet őket pénzzé tenni, sőt személyes életünkben pénzben kifejezett értékük sincs, megfizethetetlenek. Ilyenek a barátaink, a szüleink, a kapcsolataink, kedves ismerősök, akik ránk köszönnek az utcán, és ahogy megismer a sarki boltban az eladó, vagy tudja a fagyizóban a kiszolgáló, hogy mi a kedvenc fagyink. Ezek a dolgok, bár pénzben nem fejezhető ki az értékük, mégis hatalmas szerepet játszanak abban, hogy az egész életünket hogyan értékeljük.

Léteznek olyan kézzel meg nem fogható és egzakt módon meg nem állapítható értékű jellemzői egy vállalkozásnak is, amelyek a vállalkozás értékét nagyban befolyásolják.

Egy működő vállalkozás fontos értéke a kapcsolatrendszer, a vállalkozásnak, a termékének, szolgáltatásának a neve, annak ismerete, széles körű jó hírneve, a fogyasztókban kialakult kép róla, de a vállalkozásban dolgozók munkamorálja, a vezetők személyéhez kapcsolódó kép is ide tartozik.  Fontos érték a branding, azaz a vállalat arculata, amelynek kialakítása, a fogyasztókban arról kialakult kép rögzülése hosszú folyamat. (pl. Coca Cola, Vodafone, BMW, stb.) Ha egy vállalkozás vagy annak egy tulajdoni része a piacra kerül, akkor annak az értékét ezek a tényezők is nagyban befolyásolják.

  

Befektetési lehetőségek – kockázat

 

Ha már „teljesen felnőtt” leszel, és elkezdesz pénzt megtakarítani, érdemes megismerkedned a befektetés – kockázat – tőzsdei spekuláció fogalmakkal. Ezekről szólnak az alábbi részek, lássuk!

Az értéktőzsdén sok mindent lehet csinálni, például ide lehet befektetni megtakarításaidat. Az alábbi fejezetek csupán az értéktőzsdei lehetőségekről szólnak, az árutőzsdét és a devizatőzsdét a továbbiakban nem részletezzük, mivel ezek elég speciálisak és az ezeken való kereskedéshez sokkal többet kell tudni, mint az értéktőzsdéhez.

A tőzsdén zajló tevékenységek mögött két ok állhat: valaki vagy befektetni szeretne tőzsdei részvényekbe vagy spekulálni akar a tőzsdén.

 • A tőzsdei befektetés azt jelenti, hogy valaki a megtakarított pénzét, vagy ennek egy részét a „tőzsdén” szeretné tartani, vagyis az erre szánt pénzen tőzsdei részvényeket vesz, és bízik benne, hogy évek múlva sokkal többet fognak érni, mintha ugyanezen a pénzen pl. állampapírt vett volna. (Az állampapírral nagyjából az államnak adjuk kölcsön a pénzünket, amiért viszonylag kevés, de teljesen biztosan garantált kamatot kapunk.)
 • Egy kicsit nézzük meg a kockázat kifejezést, aminek a befektetési módoknál nagy szerepe van! Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a különböző befektetési módok nagyon különbözhetnek egymástól a kockázat tekintetében. A kockázat ebben az esetben azt jelenti, hogy a befektetett pénzünket és a befektetéstől elvárt nyereséget (csúnya szóval hozamot) mennyire biztosan kapjuk vissza. Ha egy befektetés kockázata nagy, azt jelenti, hogy nemcsak a nyereséget, de akár a befektetett pénz egy részét is elveszíthetjük. A legkevésbé kockázatos befektetés az állampapír vásárlása, mert ebben az esetben a magyar állam vállalja, hogy a befektetett pénzünket és az ígért hozamot is kifizeti. A magyar állam pedig nem igazán megy csődbe, tehát ezt az ígértét biztosan betartja. J (A többi befektetési módot nyújtó társaságok is mind azt ígérik, hogy a befektetésünket és a hozamot is visszafizetik, de mivel ők akár csődbe is mehetnek, vagy egy vállalkozás pénzügyi helyzete alaposan megváltozhat, az ő ígéretük nem annyira „biztos”, mint az államé.)

 

Jótanácsok befektetéshez

 

Jó érzés, és biztonságérzetet is ad, ha van egy kis megtakarításod, azaz pénzed valahol tartalékban, amit használhatsz, ha bármi gond lenne. Ha mindig utolsó fillérig elköltöd a fizetésedet akár olyan dolgokra is, amit utólag már sajnálsz, hogy annyit kiadtál rá, akkor nincs semmi tartalékod. Mi lesz, ha jön egy kis probléma, és nincs hová nyúlni? Érdemes megtakarítani, és a fizetéseddel megpróbálni jól „gazdálkodni”! Ha már eljutsz oda, hogy van megtakarításod, és azon gondolkodsz, ezt mibe fektesd be, álljon itt néhány jótanács a befektetéseknél kapcsolatban:

 

Ismerd meg önmagad pénzügyeit, mielőtt nekivágsz!

Mielőtt elindulnál a befektetés útján, légy tisztában önmagaddal. Mi a jelenlegi pénzügyi helyzeted: mennyit keresel havonta? Mekkorák a kiadásaid? Van-e hiteled, és mekkora kamatot fizetsz érte? Mennyit tudsz spórolni havonta? Pénzügyi célok: melyek ezek? Mikor akarod elérni őket? Hogyan? Milyen a kockázatot vállalsz szívesen: mekkora veszteséget vagy képes elviselni? A fiatalok általában jobban bírják a kockázatot, mint az öregebbek, mivel még kisebb állandó kiadásaik vannak.

 

Fektess be, ne spekulálj!

Ha befektetni akarsz részvényekbe, akkor hosszú távon kell gondolkodni, legalább 5-10 évben. Kimutatott dolog, hogy hosszútávon a részvények ára emelkedik, sőt, a kamatos kamat elve is érvényesül. A dolog kockázatát viszont az is mutatja, hogy voltak már olyan évek, amikor a részvényhozamok veszteségesek voltak! Ezért érdemes évekig tartani egy jónak ítélt papírt. Ezzel szemben, ha spekulálsz, és gyakran adod-veszed a részvényeket, sokat veszítesz a kezelési költségek révén, amit szintén mérlegelni kell. Spekulációnál ráadásul az árfolyam pillanatnyi mozgásai is nagy kockázatot hordoznak, és akár veszíthetsz is.

 

Elemezz alaposan - vagy vegyél befektetési alapot?

Vannak, akik úgy gondolják, lehetséges a részvényeket sima magánemberként is jól kiválasztani. Ha Te is egyedi részvények vásárlása mellett döntesz, és elkezdesz utánanézni, a megfontolás alatt lévő részvényeknél nézz alaposan utána a cégnek! A részvények különböznek, mert a cégek is különböznek. Nézd meg a pénzügyi jelentéseket, az éves jelentéseket, olvasd el az ágazatról és a cégről, ennek vezetőségéről szóló híreket! Hasonlítsd össze más cégekkel, ágazaton belül és magát az ágazatot is.  

Mások szerint úgysem tudja egy mezei magánember eldönteni, hogy egy cég részvényének árfolyama vajon felfelé vagy lefelé megy-e. Ezzel egy nagy banknál komoly hozzáértők hónapokat töltenek el! Szerintük kár ilyen egyedi cég részvényvásárlásával foglalkozni, a legbiztonságosabb hosszútávú tőzsdei befektetés az, ha egy nagy banknál veszel tőzsdeindex követő befektetési alapot. Itt a részvényekkel évtizedek óta foglalkozó fizetett hozzáértők döntik el, mikor kell az egyes részvényt eladni vagy megvenni.

 

Ne fektesd minden pénzed részvényekbe!

Mivel hosszútávra szóló befektetésről van szó, csak olyan pénzt szabad befektetni a tőzsdén, amit sokáig nélkülözni tudsz. Nem szabad a család megélhetéséhez szükséges pénzt a tőzsdére vinni! A tőzsdei befektetés csak egy a lehetőségek között, fontold meg például az állampapír vásárlást, a banki lekötést vagy akár az ingatlanvásárlást is! Fektesd megtakaritásaidnak csak egy részét tőzsdei részvényekbe!

 

Soha ne tegyél fel mindent egy lóra, azaz diverzifikálj, legyen többféle megtakarításod és részvényed egyszerre!

Mivel nagyon nehéz előre megmondani, mi fog jól hozni a konyhára, jobban jársz, ha többféle megtakarítási módba teszed a pénzed, például bankbetét, állampapír, ingatlan. Ugyanez igaz a részvények közötti választásra is: többféle legyen a tarisznyádban! Ha az egyik bedől, megmaradnak még a többiek, amik remélhetőleg tartják vagy akár növelik az értéküket.

 

Sose tőzsdézz hitelből!

Nagyon nagy veszélye van a hitelből tőzsdézésnek pont a gyors veszteség lehetősége miatt. Ha felveszel hitelt, és azt is elveszted, elég rossz helyzetbe hozod magad. Nagyon könnyű egy rossz döntéssel milliókat elbukni, ne kockáztasd a következő 5-10 éved minden jövedelmét azzal, hogy egy rossz döntéssel előre elköltöd! Mert ugye egy kölcsönt vissza is kell adni valamiből, tehát ha most elbuksz 5 milliót a tőzsdén, azt évekig fogod nyögni, hogy apránként visszafizesd!!

 

Veszteségekre való felkészülés

Mivel hosszú távon gondolkodsz, elkerülhetetlen, hogy az árfolyamok esni is fognak. Háát, ez nehéz helyzet. Ha nagyon hosszútávra gondolkodsz, akkor talán jobb, ha nem adod el a részvényeidet. Ha jól teljesítő cégek részvényét vásároltad meg, akkor előbb-utóbb az árfolyam a cég valós értékét fogja mutatni, és újra emelkedni fog. Sokszor kész kell lenni akár egy 25%-os áresést is elviselni. De az se gond, ha a „pánik” elején eladod a részvényedet, amikor még nem estek sokat az árak, és legfeljebb később olcsóbban visszavásárolod ugyanazt a részvényt. Másik lehetőség a befektetési alapok vétele, ott a banki hozzáértő munkatársak hozzák meg ezeket a döntéseket helyetted, ilyen esetben döntsenek inkább ők!

 

A korai kezdés

Ha jelentős vagyonra akarsz szert tenni, akkor jobb, ha korán kezded. Nem butaság már a húszas éveid elején elkezdeni befektetni, és ezt rendszeresen gyakorolni. Így sikerülhet kihasználni a hosszútávú áremelkedéseket és a kamatos kamat hatalmas erejét, és megteremteni a megfelelő anyagi hátteret a családalapításhoz.

 

Tőzsdei spekuláció – tények és tévhitek

 

A tőzsdei mozgolódásnak másik formája a tőzsdei spekuláció, más szóval a „tőzsdézés”. Aki ezt műveli, az kevés idő alatt sok pénzt szeretne keresni. Ez csak akkor lehetséges, ha adja-veszi a részvényeket, sűrűn váltogatja, hogy éppen milyen részvényei vannak, és persze nagyon bízik benne, hogy mindezt szuperül csinálja, vagyis olcsón vesz és drágán adja el ugyanazt. Ebből lenne ugye a több vödörnyi pénze, amiért csinálja az egészet. Sajnos ez csak keveseknek jön össze, viszont rengetegen próbálkoznak vele! Így tud kijönni a pár szerencsés hatalmas nyeresége: amit sokan elvesztenek, azt a pénzt tudja megnyerni az a néhány sikeres tőzsdéző, akiről utána rengeteget beszélnek. A tőzsdei spekuláció veszélyes játék lehet, tévhitek miatt komoly pénzeket lehet elbukni. Sőt, szinte szenvedélybetegség-szerűen rá lehet kattanni, és kb. mint a kaszinóban, ésszerűtlen döntéseket hozni, és rengeteg pénzt elveszteni.

A tőzsdézést bizonyos körű mítosz övezi, ami főleg az elmúlt néhány évtizedben erősödött meg. Ez az a hely, ahol meg lehet gazdagodni, mondják az emberek. Igen, ez így is van – a néhány szerencsés hozzáértő számára. Híres emberek legendás vagyonai tesznek erről tanúbizonyságot: Warren Buffett, Phil Fisher, Peter Lynch, John Templeton csak néhány a nagy nevek közül. Az tehát nyilvánvaló, hogy sok pénzt lehet keresni. Ugyanakkor az is köztudott, hogy ugyanitt óriásit is lehet bukni, és erre is rengeteg példa van. Sokan elvesztették összes pénzüket spekulációk során és koldusbotra jutottak.

 

Mi tehát a különbség a nyertesek és vesztesek között, és melyek a terjengő tévhitek? A sikeres spekulánsok azért lettek sikeresek, mert rengeteg időt, energiát, fáradtságot rászántak a betanulásra sok-sok éven át, éjjeleken át gondolkodtak, beszéltek és olvastak a témáról. Neves tőzsdei spekulánsok pályájuk elején többször elvesztették vagyonuk nagy részét, és majdnem nulláról kezdték újra, mielőtt befutottak, és vagyonokat kezdtek keresni. Évekbe, módszeres elemzésbe és rengeteg odafigyelésbe és gondolkodásba telik, hogy valaki stabilan tudjon keresni a tőzsdei spekulációval. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, és például “Egy hétvége alatt tőzsdegurut faragunk belőled!” címmel ajánl valamit, azt jobb elfelejteni, de legalábbis úgy elmenni rá, hogy nem egy egész havi fizetésedet fizeted be részvételi díjnak! Manapság már rengeteg mindent lehet ingyen letölteni az internetről, egy-egy jó szakkönyv is csak 4-8 ezer forintba kerül, próbáld meg először az olcsóbb lehetőségeket, a drágákat meg alaposan mérlegeld, hogy vajon megéri-e ennyi pénzért elmenni rá!

Másik problémája a tőzsdézésnek, ha valaki szenvedélyszerűen űzi, ez is tud szenvedélybetegség lenni! Ha véletlenül azt veszed észre magadon, hogy másra sem tudsz gondolni és semmi más nem érdekel, mint hogy mi volt/lesz a tőzsdén, akkor állj meg és gondolkodj el egy kicsit!

 

Egy kis segítség listát írtunk tényekről és tévhitekről, érdemes megfontolni őket. Persze a következő állítások sem garanciák a sikerre, csak némi hátteret adhatnak a jobb döntésekhez.

 

Tévhitek:

 • Meg lehet tanulni tőzsdézni egy rövid tanfolyamon.
 • A tőzsde szerencsejáték.
 • A tőzsde csak a gazdagoknak való.
 • A tőzsde kockázatos.
 • Az üzletkötő (bróker) tudja, hogy merre megy a kérdéses részvény ára, csak nem akarja elárulni.
 • A tőzsde megtanulható és az ármozgások előre jelezhetőek.
 • Az elemzők szándékosan félre akarják vezetni a befektetőket.
 • Ezt a tőzsdén szenvedélyszerűen spekulálók be szokták tartani: „Egyszer nyerjek egy nagyot és akkor abbahagyom!”
 • Ezt a tőzsdén szenvedélyszerűen spekulálók be szokták tartani: „Csak ezt a veszteséget szeretném visszakeresni a piacon, és abbahagyom!”

 

Tények:

 • A tőzsdei árfolyamok nagyon változóak lehetnek, irányukat nagyon nehéz megjósolni.
 • A tőzsde kockázatos, nagyot is lehet bukni.
 • Ha spekulálsz, és gyakran adod-veszed a részvényeket, sokat veszítesz a kezelési költségek, jutalékok miatt, ezt is bele kell számolni a spekuláció költségeibe.

 
 

Felhasznált háttéranyag:

 

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről. www.njt.hu

Hajós Ferenc, Eperjesi Zsuzsanna: Jogi és vállalkozási ismeretek. Tankönyvmester Kiadó 2006.

Dömötör Jenő: Vállalkozási ismeretek. FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet. 2005.

Kovács Anikó: Marketing és reklámkommunikáció. NSZFI 2011. TÁMOP 2.2.1 - A képzés evolúciója kiemelt projekt – 4. alprojekt. www.kepzesevolucioja.hu

Kovács Anikó: Vállalkozás partnerkapcsolati tevékenysége. NSZFI 2011. TÁMOP 2.2.1 - A képzés evolúciója kiemelt projekt – 4. alprojekt. www.kepzesevolucioja.hu

Kovács Anikó: Jogi és munkajogi kapcsolatok rendezése. NSZFI 2011. TÁMOP 2.2.1 - A képzés evolúciója kiemelt projekt – 4. alprojekt. www.kepzesevolucioja.hu

Kovács Anikó: Szervezési, tervezési tevékenység. NSZFI 2011. TÁMOP 2.2.1 - A képzés evolúciója kiemelt projekt – 4. alprojekt. www.kepzesevolucioja.hu

Budapesti Értéktőzsde. www.bet.hu

Ábra: http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/megtakaritasok/megtakaritasvalasztas/szempontok.html


Fogalomtár :

Az elővásárlási jog
Az elővásárlási jog alapján a jogosult abban az esetben, ha a tulajdonos a dolgot el akarja adni, azt a vételi ajánlattal legalább megegyező feltételekkel, az ajánlatot adó személyt megelőzve megveheti. Az elővásárlási jog mint előjog csak az adásvétel esetében érvényesül, gyakorlásának feltétele a tulajdonos eladási szándéka, valamint egy kívülről jövő vételi ajánlat, amellyel szemben a jogosult elővásárlási jogával élhet.

CSR

Angolul Corporate Social Responsibility. A vállalati CSR szakértő feladata annak biztosítása, hogy a vállalatok környezeti és társadalmi szempontokat is figyelembe véve tevékenykedjenek és kezeljék üzleti partnerkapcsolataikat. Előfordul, hogy külön munkakört jelent, de az a jellemzőbb, hogy marketing és PR munkakörök keretében foglalkoznak CSR témával is.


Goodwill

A goodwill, magyarul cégérték, az immateriális javakhoz tartozó egyik mérlegtétel. "Számviteli definíciója szerint egy megvásárolt vállalatért, társaságért, illetve annak viszonylag elkülönült egységéért fizetett többletérték, amely abból adódik, hogy a vevő többet fizet, mint amennyit a megvásárolt vállalat könyv szerinti vagyona ér. A többlet kifizetésének az lehet az oka, hogy a vevő méltányolja a megvásárolt vállalat üzleti hírnevét, kialakított üzleti kapcsolatainak kézzel meg nem fogható, de pénzben kifejezhető értékét." http://econom.hu


Használati mintaoltalom
Használati mintaoltalomban részesülhet valamely tárgy kialakítására, szerkezetére vagy részeinek elrendezésére vonatkozó műszaki megoldás, ha új, ha feltalálói lépésen alapul és iparilag alkalmazható.

Leltár
Olyan kimutatás, amely a szervezetünk eszközeit mennyiségben és értékben, forrásait pedig értékben, egy adott időpontra vonatkozóan - ellenőrizhetően - (tételesen) tartalmazza.

Licence

Szellemi termék hasznosítására vagy felhasználására vonatkozó szerződés.


Márka (brand)

A márka, vagy angol nevén "brand" fogalom összefoglalja egy termék, szervezet akár szolgáltatás arculatát, szlogenjét, logóját (védjegy oltalomban részesíthető grafikai elemeit, ismertetőjegyeit) és mindazt amit a fogyasztók, alkalmazottak és egyéb stakeholderek képzelnek a márkanév hallatán az adott termékről, szolgáltatásról, szervezetről (előnyök, értékek, kultúra, közösség).


Részvény
Tagsági jogot megtestesítő értékpapír, amely igazolja, hogy a tulajdonosa a vállalat tőkéjéhez hozzájárult.

Részvény árfolyama
A részvény mindenkori piaci ára, amely lehet a névérték alatt és felett.

Részvénytársaság

Előre meghatározott összegű és névértékű alaptőkével alakuló gazdasági társaság.


Szabadalom
A találmányok egyik iparjogvédelmi oltalmi formája a használati minta mellett. Csak az a találmány szabadalmazható, amely megfelel a szabadalmazható találmány valamennyi alábbi ismérvének: 1. új, 2. feltalálói tevékenységen alapuló, 3. iparilag alkalmazható műszaki megoldás. A felfedezések sohasem minősülnek szabadalmazható találmánynak, mivel még nem műszaki megoldások.

Társadalmi felelősségvállalás (CSR)

Angolul Corporate Social Responsibility (röviden CSR). A vállalati CSR szakértő feladata annak biztosítása, hogy a vállalatok környezeti és társadalmi szempontokat is figyelembe véve tevékenykedjenek és kezeljék üzleti partnerkapcsolataikat. Előfordul, hogy külön munkakört jelent, de az a jellemzőbb, hogy marketing és PR munkakörök keretében foglalkoznak CSR témával is.


Törzsbetét
A tagok vagyoni hozzájárulása, amely pénzbeli, illetve nem pénzbeli betétből áll – nem lehet kevesebb 100 ezer Ft-nál.

Törzstőke
Az egyes tagok törzsbetéteinek összegéből áll.

Tőzsde
Egy különlegesen szervezett koncentrált piac, ahol a helyettesíthető tömegáruk (beleértve az értékpapírokat is) kereskedése szigorúan előírt szabályok szerint történik.

Tulajdonjog
A legteljesebb dologi jog, a "legfőbb hatalom" a dolog fölött. A tulajdonjog alatt legtöbbször az ingatlanok tulajdonjogát értjük, amely magába foglalja a birtoklás jogát is. A tulajdonjogban foglalt részjogosítványokat kimerítően nem lehet felsorolni, de nevesíteni szokás a következőket: a birtoklás joga (ius possidendi), a használat joga (ius utendi), a hasznosítás, másképpen gyümölcsöztetés joga (ius fruendi), az elhasználás, átalakítás, megsemmisítés joga (ius disponendi de substantia), az elidegenítés és megterhelés joga (ius alienandi), a tulajdonról való lemondás joga (ius derelinquendi). Utóbbi háromról együtt mint rendelkezési jogról (ius disponendi) is szokás beszélni.

Üzletrész
A törzsbetéthez kapcsolódó tagsági jogok és kötelezettségek összessége.