Tudásbázis
Vállalkozás 01. állomás: Akarsz-e vállalkozó lenni?

A vállalkozóvá válás alapvető feltételei

 

 

Érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan képzeled el életedet tanulmányaid befejezése után. Hogyan képzeled el a pályádat és munkádat?

Lehetsz vállalkozó és lehetsz alkalmazott.

Vállalkozónak lenni alapvetően annyit jelent, hogy az eladási árnál olcsóbban előállítasz, vagy szolgáltatsz, és eladsz valamit, amelyet valaki(k) az eladási áron hajlandó(k) megvenni.

 

Vállalkozónak lenni bizonyos szabadságot jelent. Vagyis azt gyárthatsz, vagy szolgáltathatsz, amit akarsz feltéve, ha

 • ezt olyan minőségben tudod megvalósítani, amit vevőid elfogadnak,
 • egyáltalán találsz elegendő olyan vevőt, aki képes és akar termékeidből vásárolni,
 • tudsz elegendő pénzt és tudást biztosítani vállalkozásod megindításához, fenntartásához és fejlesztéséhez,
 • vállalkozásod működését úgy tudod finanszírozni, hogy a bevételből még neked is marad,
 • tudsz elegendő megfelelő szaktudással rendelkező munkatársat (alkalmazottat) találni a tevékenységhez,
 • készen állsz válaszolni az állandó piaci kihívásokra, hiszen környezeted állandóan változik,
 • stb.

 

Ha valamilyen üzleti jellegű elképzelésed, ötleted van, amelyet szeretnél megvalósítani, és úgy érzed, hogy a fent felsorolt feltételeket teljesíteni tudod, akkor álmaid megvalósítására valószínűleg saját vállalkozás létrehozásával van legjobb esélyed. Az elképzelések természetesen igen sokfélék lehetnek. Lehet közöttetek pl. olyan, aki saját vendéglőt szeretne; olyan, aki internetes szolgáltatást akar kifejleszteni, és akár olyan is, aki lakások berendezéséből, vagy berendezések javításából akar megélni.

Startup vállalatok

 

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az úgynevezett startup-ok. Ezek olyan induló mikro- és kisvállalkozások, amelyeket többnyire fiatal szakemberek hoztak létre. Magas hozzáadott szellemi értéket képviselnek, és leggyakrabban az információs és kommunikációs technológia területén tevékenykednek. Kreatív, újító ötleten alapulnak, melyek könnyítik az emberek életét valamilyen szempontból, vagy új lehetőségeket vezetnek be.

Számos pályázat és befektető igyekszik a startupok fejlődését elősegíteni, mert a jó ötleteket megvalósító startupok viszonylag kis befektetéssel jelentős üzleti sikerrel kecsegtetnek. (Tehát a befektetés egyáltalán nem jótékonysági akció.)  Minden startup cég adott fejlődési szakaszokon, életciklusokon megy keresztül – mint minden más cég – az alapítástól - szerencsés esetben - a világpiacra való kilépésig és közismertségig, amikor már igen nyereségesen tudnak működni (például a Facebook, a Twitter, a Prezi, Ustream vagy a LogMeIn). A sikerhez sok összetevőre szükség van, például jó termék elképzelés, nagy szakértelem és szorgalom, valamint némi szerencse szükséges hozzá.

Különböző életciklusokban más befektetőre van szüksége egy cégnek és más befektetők érdeklődnek iránta. Vállalkozók csinálnak üzletet az ötletből, segítséget nyújtanak abban, hogy létrejöhessen a termék prototípusa és felépüljön a startup cég. Az üzleti angyalok és a kockázati tőkések már későbbi életszakaszban lépnek be. Az előbbi az indulási ciklusban száll be a cégbe kisebb tőkeinfúzióval 1-10 milliós nagyságrend) míg az utóbbi későbbi életszakaszban, nagyobb, akár százmilliós befektetéssel. Befektetőket nem csak itthon, de a világ számos országában, - akár Amerikában, - is találhatsz. A startup cégek igazi fellegvára az amerikai San José-ban található, talán ismerősen cseng a neve: Szilícium-völgy.

Gondold meg, képes lehetsz-e egyedül, vagy társakkal nagy siker lehetőségével rendelkező start-up céget létrehozni.

 

A vállalkozói lét főbb aspektusai

 

A vállalkozói lét életforma. Vállalkozóként szabadságot biztosít az is, hogy általában Te dönthetsz, mivel nincs főnököd, aki utasíthatna. Sőt, ha vannak alkalmazottaid, azoknak Te adhatsz utasítást. Remek, és egyszerű.  Mármint, ha tudod, hogy mit kell csinálnod és hogyan. Ha tudod, hogy mozgasd alkalmazottaidat annak érdekében, hogy vállalkozásod jól működjön. Ehhez tudnod kell motiválni őket és nem utolsó sorban, tudnod kell jó döntéseket hozni. Ha sok rossz döntést hozol, előbb-utóbb elsüllyed a hajód.

Tehát, mint vállalkozó, Te vagy a saját főnököd. De bizony megeshet, hogy az egyetlen beosztottad is te vagy. Szabadon választhatod meg munkaidődet. Akkor dolgozol, amikor akarsz. Ha vannak alkalmazottaid, akkor tán be se kell menned. Szép elmélet, de a valóságban így többnyire nem működik. Vannak határidők, amelyet teljesíteni kell. Mindig keletkeznek problémák, amelyeket csak a tulajdonos/ügyvezető tud megoldani. A valóság az, hogy a munkaidő megválasztásának szabadsága azt is jelentheti, hogy a vállalkozó számára sokszor nincs szabad nap, a munkaidő nem napi 8 óra. Bár nem kell reggel 6-ra vagy 7-re bemennie a munkahelyére, viszont nem is dobhatja el a szerszámot, vagy zárhatja el a számítógépet 8 óra múlva. Mindazonáltal hosszú távon a testi – lelki egészség szempontjából nagyon fontos kialakítani és fenntartani a munka és magánélet közti egyensúlyt, az időbeosztás tekintetében is! Angol szóval divatosan úgy is emlegetik ezt, mint „work-life balance”, azaz a munka és a (magán)élet egyensúlya.

 

Vállalkozóként rengeteget kereshetsz, már ha vállalkozásod remekül működik, és óriási nyeresége van. És egy vasat sem kereshetsz, ha vállalkozásod rosszul teljesít, és bevétele nem fedezi a kiadásokat. Meggazdagodhatsz és elszegényedhetsz. Vállalkozásod növekedhet, de tönkre is mehet. Vagyis jelentős a kockázatod. Ezért jónak kell lenned abban, amit csinálsz és nyitottnak kell lenned a kritikára, tanulni a saját hibáidból. Ez segíthet abban, hogy máskor ne kövesd el ugyanazt a bakit.

 

Vállalkozónak lenni komoly felelősséggel is jár. Felelős vagy azért, hogy vállalkozásod ne, vagy csak minimális mértékben szennyezze a környezetet. Termékeid, szolgáltatásaid ne veszélyeztessék vevőid biztonságát és egészségét. Munkatársaid (alkalmazottaid) egészséges és biztonságos környezetben dolgozhassanak. Időben megkapják fizetésüket (ne veszélyeztesd az ő és családjuk megélhetését). És nem utolsó sorban neked is jusson mindig legalább annyi pénz, ami biztosítja a Te és s családod megélhetését

 

Vállalkozóvá válhatsz úgy, hogy

 • egyedül vagy társsal, társakkal (társak többnyire barátok, családtagok, de nem szükségszerűen) vállalkozást alapítasz,
 • szüleid "bevesznek” a családi vállalkozásba,
 • megvásárolsz egy vállalkozást vagy annak egy részét,
 • megörökölsz egy vállalkozást vagy annak egy részét.

 

Alkalmazotti lét

Ha úgy döntesz, hogy alkalmazott leszel, lehetsz közalkalmazott vagy köztisztviselő. Lehetsz alkalmazott nagyvállalatnál, esetleg multinál vagy kis- és középvállalkozásnál. Alkalmazottnak lenni sokkal kevesebb kockázattal jár, mint vállalkozónak lenni. De az is igaz, hogyha alkalmazott vagy, többnyire sokkal jobban meghatározzák, hogy mit csinálj. Jövedelmed is jól körülhatárolt és a fizetésedet többnyire a hó megadott napján megkapod. (Kivétel, ha mégsem. )

Vállalkozóként átláthatod, sőt muszáj átlátnod céged működését. Alkalmazottként erre nincs szükséged, sőt többnyire lehetőséged sincs. (Hacsak nem te lettél a nagyfőnök.) Vállalkozóként Te irányítasz, alkalmazottként Téged irányítanak.

 

 

Döntés: vállalkozó vagy alkalmazott legyek?

 

Vannak olyan emberek, akiknek inkább az alkalmazotti, és vannak olyanok, akiknek a vállalkozói lét a kedvezőbb. Ez függ az ember tulajdonságaitól, ambícióitól és szakértelmétől. Persze mindez nem elég. Szükség van arra, hogy a külső körülmények is kedvezzenek. Hiába van meg benned minden szükséges tulajdonság, elhivatottság és képesség ahhoz, hogy egy csodálatos szállodát hozz létre, ha nem tudsz ehhez megfelelő tőkét szerezni. Hiába tudnál remek repülő autót tervezni és gyártani, ha ilyet egyelőre sehol sem engedélyeznek.

Persze, a döntés többnyire nem egy életre szól. Lehet, hogy életed egyes szakaszában vagy szakaszaiban vállalkozó leszel, másokban pedig alkalmazott. De az is lehetséges, hogy alkalmazott leszel valahol, és emellett vállalkozást is fenntartasz.

Játékainkkal igyekszünk Neked segíteni abban, hogy jobban megismerd, mit is jelent vállalkozónak lenni. És a megszerzett ismereteid alapján, könnyebben tudj dönteni abban, hogy szeretnél- e vállalkozó lenni, vagy sem.