Blog
Kihívások, eredmények, vélemények
Készítő: Dér Zsuzsanna

A fogyasztóvédelem, vállalkozási ismeretek, mezőgazdasági ismeretek tudásanyaga nem költői képekkel ábrázolt csodálatos vers, nincs az a varázslatos tanár egyéniség, aki ezt közvetítheti a diákok felé, de nem is ez volt a cél. A gyakorlati ismeretek azonban a mindennapi életben való eligazodáshoz mindenképpen szükségesek. Ma már egyre több pedagógus törekszik arra, hogy tanítványainak változatos módszereket felhasználva adja tovább tudását, keltse fel bennünk az önálló tanulás iránti vágyat. Minden esetben kapjanak visszajelzést az elvégzett feladat eredményességéről, ösztönözve legyenek a kutatásra, önálló ismeretszerzésre.  Ez a tananyagfejlesztés óriási kihívás volt a benne munkálkodók számára. Magam is sokszor éreztem, hogy nehéz megfogalmazni feladatokat, sokszor a legnehezebb, legmunkásabb időszakban végeztük a teszteléseket, állítottuk össze az óravázlatokat, de mindig új lendületet adott az elkészült feladat, jól szórakoztam, játszottam, örömmel nyugtáztam a sikereket.

 

Öröm volt hallgatni a diákok véleményét is: „jó lenne, ha minden tantárgyat így lehetne tanulni, önállóan tudok haladni, látom az eredményeimet”. „Ehhez is úgy fogtam hozzá, mint a hagyományos feladataimhoz, úgy gondoltam tudok már mindent, de közben rájöttem, bár félig a játékok közben megtanultam, hogy ez mégsem elég. El kell olvasnom a tudásbázist, ami már érdekelt is, kíváncsi voltam miért nem sikerült jól a „játék”. „Sokat tanultam, pedig még nem játszottam végig mindent, nem is gondoltam volna, hogy ennyi érdekesség van a világban, ennyi mindenre kell odafigyelni”.  „Milyen nehéz dolguk van a felnőtteknek, mennyi mindent kell tudniuk, ha például vállalkozni akarnak, megértem, hogy a szüleim sokszor miért olyan gondterheltek”. És még számtalan vélemény…

Bízom benne, hogy a SZITU sok érdekes tanítási órát eredményez. Nem feltétlenül a tantárgy tanításával, felhasználható az osztályfőnöki órákon, délutáni foglalkozásokon, szakkörökön, kiegészítő tananyagként. Garantált a siker, hiszen a mai kor gyermekeihez szól, építő, fejlesztő, tanító, mint egy jó társasjáték.